Relevante paragrafen over kunst en cultuur uit het verkiezingsprogramma 2006 - 2010 van de SP
[...] 13. CULTUUR
Hoofdlijnen
Cultuur is onmisbaar voor ontmoeting en sociale binding in de stad. Inwoners van alle leeftijden, rangen en standen en afkomst ontmoeten elkaar en genieten samen van manifestaties en festivals, voorstellingen en concerten, musea en ateliers, enz.. Historisch besef blijkt uit het behoud van oude gebouwen en terreinen of verwijzingen uit het verleden in nieuwbouw. De sloop van de COVA fabrieken en het Spijkertje, fraaie staaltjes van industriële architectuur, betreurt de SP. Het behoud van de wagenwerkplaats ondersteunt de SP van harte. Bibliotheken en musea zijn onmisbare schakels voor verspreiding van cultuur en moeten daarom laagdrempelig en betaalbaar zijn voor alle inkomensgroepen. Scholen moeten vrij toegang hebben tot
de gesubsidieerde musea.
Wat wil de SP?
• Stimuleren cultuurdeelname door jong en oud.
Jong geleerd is oud gedaan. Daarom moeten alle leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs minimaal twee keer per jaar de kans krijgen om gratis een film-, theater-, of muziekvoorstelling te bezoeken. De belangstelling voor theater is te vergroten door meer podiumkunsten in wijkcentra op te voeren. Om museumbezoek te stimuleren moeten musea in de gemeente op minimaal één vaste dag in maand voor een euro toegankelijk zijn. Voor jongeren tot achttien jaar zijn ze altijd gratis toegankelijk
• Ondersteuning bibliotheek.
Naast een sterke centrale bibliotheek zijn er filialen in de wijken, eventueel in combinatie met een school of wijkcentrum. Een gratis lidmaatschap voor jongeren en mensen die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Hiertoe dient een toereikende subsidie verstrekt te worden.
• Zorg voor monumenten
Zorg voor monumenten betekent ook een actieve zoektocht en inventarisering van monumenten van de toekomst. De Welstandscommissie moet zich bezig houden met hoofdlijnen en zorgen dat het historisch aanzien van de binnenstad niet teloor gaat onder uitingen van commercieel exhibitionisme.
• Aandacht voor muziek
Kwaliteit gaat boven kwantiteit, met name bij festivals. Houdt festivals gespreid over de stad, met de nadruk op kleinschaligheid. De Kelder en de BAM, plaatsen voor levende muziek en jongerencultuur verdienen structurele subsidies en promotie.
• Breng kunst en kunstenaars naar de mensen toe.
Ondersteun initiatieven als Staalkaart en de Kunstkijkroute. Gebruik de wijkcentra als permanente expositieruimte.
• Steun lokale kunstenaars
De gemeentelijke financiële middelen voor cultuur worden niet in zijn geheel in megalomane projecten en cultuurtempels gestoken, maar ook in een goede en toegankelijke programmering en projecten voor 16 jongeren en beginnende kunstenaars. Zorg voor betaalbare atelierruimte en aankoop van kunstwerken voor bijvoorbeeld buurthuizen en wijkcentra. Biedt structureel steun aan jonge initiatieven als productiehuis d*Amor.
• Archeologisch en historisch onderzoek
Er moet ruimte en tijd zijn voor archeologisch en historisch onderzoek bij nieuwbouw en herbouw. Projectontwikkelaars zijn financieel verantwoordelijk, de gemeente controleert.
• De wagenwerkplaats centrum voor ambacht en kunst
Deze historische werkplaats van NS dient een broedplaats te worden met als centrale thema's vakmanschap, erfgoed en kunst in de breedste zin van het woord.
• Faciliteren van culturele activiteiten en verenigingen
De gemeente stelt voldoende en toegankelijke oefenruimte beschikbaar voor jongeren, bandjes, toneelverenigingen etc. [...]
SP Amersfoort, 20-12-2005 - 00:00
|