Relevante paragrafen over kunst en cultuur uit het verkiezingsprogramma 2002 - 2006 van D66
[...] 2. ONZE LEEFOMGEVING
[...] D66 wil extra geld vrijmaken voor speelplekken en speelruimten voor kinderen en jongeren en ontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte voor ouderen. In iedere wijk moeten voldoende gelegenheden voor kinderen, jongeren en ouderen zijn, dus ook passend bij de behoefte van wijken en buurten. Meer kleur en kwaliteit in de openbare ruimte. Kleurrijke schilderingen op saaie kopgevels, meer tijdelijke kunstprojecten in de openbare ruimte; kunst (ook amateur!) van Amersfoorters voor Amersfoorters. [...]
4. LEVEN IN DE STAD … EEN LEVENDIGE STAD
[...] De stad als podium. Amersfoort heeft in de afgelopen decennia een slag gemaakt als het gaat om festivals en “kunst op straat”. Wil Amersfoort als festivalstad op de kaart worden gezet, dan zullen hiervoor voldoende financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld. Aan de basis hiervan staat echter een samenhangend evenementenbeleid dat door de gemeente zou moeten worden geïnitieerd.
D66 streeft naar soepele afspraken tussen kunstenaars, gemeente en bedrijven om kunst in de stad zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Hiertoe zou een platform in het leven moeten worden geroepen om alle belangen optimaal tot hun recht te laten komen. D66 ziet het tot een taak van de gemeente om een dergelijk platform te faciliteren. Om Amersfoort daadwerkelijk een podium te laten zijn zal een evenwichtig beleid moeten worden opgezet, dat recht doet aan de bestaande kunstuitingen en vooral ook ruimte geeft aan nieuw initiatief. Bij dit alles zal beter rekening gehouden moeten worden met de bewoners van de binnenstad. De stad moet wel leefbaar blijven.
Kunst in combinatie met bestaand cultuurgoed en educatieve doelstellingen dient gestimuleerd te worden. Gedacht wordt aan het houden van een kinderkunstmarkt (Drakennest). [...]
Kunst en cultuur
D66 vindt het belangrijk dat kunst en cultuur voor zoveel mogelijk burgers aantrekkelijk is. Dat is niet iets wat de gemeente zomaar van bovenaf kan organiseren. Wel kan de gemeente een voorwaardenscheppend beleid voeren. De overheid ondersteunt voorzieningen, waarbij het particuliere initiatief de ruimte krijgt.
De plekken bij uitstek om kennis te maken met kunst en cultuur zijn het onderwijs en het sociaal cultureel werk. D66 pleit de komende periode voor het (verder) stimuleren van de belangstelling voor kunst en cultuur via het onderwijs, het sociaal cultureel werk en via diverse culturele instellingen.
Het subsidiebeleid is toe aan een ommezwaai. Landelijk wordt het kunstbeleid in periodes van 4 jaar vastgesteld, uitgevoerd en getoetst. Vele gemeenten hebben dit voorbeeld gevolgd. Ook voor Amersfoort is deze kunstenplancyclus een aan te bevelen vorm. Hiermee wordt voorkomen, dat bestaand beleid automatisch wordt voortgezet en er onvoldoende ruimte is voor nieuw beleid.
Meer kunstzinnige oriëntatie in het onderwijs willen we ontwikkelen in samenwerking met culturele instellingen. Deze ontwikkeling, die landelijk hoog op de agenda staat, dient in de ogen van D66 in Amersfoort gevolgd te worden. In Amersfoort is een divers aanbod van instellingen voor kunstzinnige vorming en amateurkunst. D66 pleit voor een verdergaande bundeling van deze instellingen, zodat een ketenaanbod ontstaat vanuit een helder bestuurlijk concept.
Amersfoort heeft een atelierbeleid, dat met name is ontstaan vanuit de kunstenaars zelf. Dit is een goed voorbeeld van een samengaan van particulier initiatief en overheid. In de laatste jaren is het beleid echter diffuus geworden. Het formuleren van samenhangend atelierbeleid geniet bij D66 prioriteit.
Digitale communicatie en digitale kunst zijn aan de orde van de dag. Binnen het onderwijs en de kunstinstellingen zal in de ogen van D66 hiervoor extra aandacht en middelen beschikbaar moeten zijn.
Muziek
Amersfoort heeft vele koren, orkesten en bands. D66 is van mening, dat het subsidiebeleid gestroomlijnd moet worden, waarbij recht wordt gedaan aan bestaande gezelschappen en ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe muziek. Jongeren in Amersfoort hebben ruimte en middelen nodig voor hun (pop-, jazz-, en wereld-)muziek. Voldoende repetitieruimtes, educatiemogelijkheden en een podium zijn nodig om met name aan de wensen van jongeren tegemoet te komen.
Kunst in de wijken
Kattenbroek is een goed voorbeeld van een poging om kunst een wezenlijk onderdeel te laten zijn van een wijk en dus van de samenleving. De burgers van meet af aan betrekken bij de keuze, de plaats en het onderhoud van kunst in de openbare ruimte is wezenlijk voor het benodigde draagvlak. Het wijkbeheer kan hierin een belangrijke rol spelen.
D66 ziet dit beleid in de komende nieuwbouwwijken voortgezet. Niet alleen het ontwerpen en/of plaatsen van kunst is van belang, ook het toegankelijk maken voor bewoners door middel van kunstroutes, educatieve projecten rondom kunsten, etc. zal aandacht moeten krijgen.
Kunst in de wijken zorgt ook voor meer kleur in de stad. Denk aan het beschilderen van kopgevels van flats, mozaïeken en objecten in straten en op pleinen. De kunst moet in Amersfoort letterlijk op straat liggen. [...]
D66 Amersfoort, 01-11-2001 - 00:00
|